Vitaal door Balans

voor mensen die het nu echt anders willen!

Verdieping

Je kunt je abonneren op deze blog zodat je altijd direct de laatste blog ontvangt. Klik hiervoor op het envelopje, rechts in de balk hieronder.

We nodigen je uit te reageren op een post als je vragen hebt, aanvullingen of opmerkingen.

De werkelijke redenen achter een burn out!

Wijt jij jouw moeheid aan de herfst, aan de drukte van de jaarafronding op je werk, aan de perikelen op school rondom Sint en Kerst of weet je eigenlijk al lang dat het veel verder gaat dan dat?

Veel mensen zijn moe, daar kom ik steeds meer achter. En omdat iedereen moe is, wordt er aan je klacht, als je dat al uitspreekt, nauwelijks iets gedaan. De angst dat jij er uit valt en er nog minder mensen overblijven om de klussen te klaren is groot, dus liever jou maar aan het lijntje houden...

Of hou je jezelf aan het lijntje, maar ben je je daar niet (meer) van bewust?

Vele reden waarom we burn out of oververmoeid raken liggen diep in ons verankerd, zo diep dat ook de mensen die eventueel met jou aan de slag zijn geweest om je uit je vermoeidheid te krijgen hier geen vat op krijgen.

Een belangrijke ontstaansreden voor jouw vermoeidheid ligt vaak in het hele verre verleden. Net als dat veel van onze chronische ziekten ook in het verre verleden zijn begonnen. De oplossing ligt dus ook om dat verre verleden te leren begrijpen, te ontrafelen waarom jij zo ver bent gegaan dat je het nu eigenlijk niet meer trekt (maar vaak toch maar gewoon doorgaat).

Onze normen en waarden bijvoorbeeld kunnen een hele diepe impact hebben over de manier waarop we onze grenzen aangeven. Je hebt bijvoorbeeld heel vaak van je moeder of vader gehoord, dat zij alles voor jou over hadden. Vaak hebben ze dat met een zucht of een verdrietige blik tegen je gezegd, je hebt gevoeld en gehoord wat het eigenlijk met hen deed, dus je wilt ze belonen voor hun hele opoffering. Je doet precies wat zij ook deden, als dank.

Of je hebt je ontzettend eenzaam gevoeld in je jeugd, het gevoel gehad dat jij er nooit bij hoorde, niet goed genoeg was. Wat kan het dan een opluchting zijn dat je wel goed ben in je werk, dat je het beter kan dan anderen! Eindelijk lijk je er bij te horen, behoor je tot een groep, willen mensen jouw mening horen. Veel clienten in mijn praktijk vertellen dit verhaal. Niet thuis voelen en dan gaan excellereren in het allereerste dat ze goed onder de vingers krijgen. Want wat is het fijn om goedgekeurd te worden!

Voor goedkeuring van anderen doen we heel erg veel, jammer genoeg. We hebben zo vaak gehoord dat we niet goed genoeg zijn, dat we anders hadden moeten, zijn dat "hij" of "zij" veel aardiger of grappiger is, dat we ons uiterste best kunnen gaan doen voor een complimentje.
Best logisch want het aantal keren dat we horen dat we het niet goed doen in onze eerste jaren is enorm. Vaak vanuit de gedachte dat je je kind of je leerling dan veiligheid biedt en de mogelijkheid om goed aangepast de maatschappij in te stappen, worden we van uit alle kanten bijgeschaafd. Hier moet je mee oppassen, dat hoor je niet te doen, anderen kinderen doen dat ook niet, pas maar op als je zo doorgaat, jij kunt beter maar geen ... worden, alleen als je veel geld verdient, stop nu eens met al dat dromen wordt eens realistisch, zijn allemaal uitspraken die ons in de gebaande paden duwen met alle mogelijke gevolgen van dien.

Wees nu eens eerlijk. Welke gedachte komt bij je op als jij jouw kind "goed hebt leren aanpassen aan de eisen van de maatschappij"?
En welke gedachte komt bij je op als jouw kind " een totaal andere weg kiest dan jij voor hem of haar voor ogen had?

Zelf zie ik steeds meer dat kinderen die zich goed hebben leren aanpassen een soort onzichtbaarheid over zich heen krijgen. Ze doen ontzettend hun best, werken harder dan de rest, leggen de lat enorm hoog, maar op een dusdanig aangepaste manier, dat niemand het echt waardeert.
De kinderen die echter besluiten om hun eigen pad te volgen hebben zo eigen uitdagingen waar ze behoorlijk burn out van kunnen raken.

Alles, maar dan ook alles wordt sterk beïnvloed door de basis waar in we zijn opgegroeid en de waarheden die op dat moment werden verteld.

Hoe zie jij bijvoorbeeld jouw mogelijkheden om het anders te gaan doen als je ouder bent dan 50 jaar. Is er nog voldoende tijd, of ervaar je het als een gemiste kans?
Als je kijkt naar de media, dan worden de 50 plussers neergezet als oudere mensen met nog weinig kansen. En dat terwijl je dan mogelijk pas echt weet wat je werkelijk wilt. Niet handig om dan de media of onze opvoeding te laten prevaleren over ons gevoel en ons verlangens, maar tja als velen uit jouw omgeving je zo duidelijk maken, dat "je toch echt te oud bent", dan kan je er inderdaad een gemiste kans van maken.

Angst is een grote andere reden om niet aan de slag te gaan met de redenen van je burn out.. Die hypotheek, die zware lasten, de norm om te moeten groeien van een eensgezins woning naar een twee onder 1 kap, naar een vrijstaand huis, ze kunnen er allemaal voor zorgen dat jij niet eens ziet hoe moe je bent.

Laatst had ik een cliënt die terminaal ziek was. Zo ziek dat ook ik hem niet meer kon helpen het proces van ziek zijn om te draaien. Wel besloot hij tijdens onze reis samen waarin hij zijn overlijden accepteerde, dat hij zo ontzettend veel spijt had van de dingen die hij niet had gedaan. Hij had zo graag veel willen reizen, maar zijn veel eisende baan had dat nooit mogelijk gemaakt. De drie weken die hij per jaar aaneengesloten mocht opnemen, had hij geaccepteerd als waarheid. Ook was het hem duidelijk geworden dat hij zelden echt geleefd had, maar volgens de normen van zijn omgeving zijn nagenoeg onbewuste keuzes had gemaakt. Tijdens mijn traject met hem, besloot hij zijn reguliere behandelingen voor kanker te staken en daadwerkelijk op reis te gaan. Zijn vrolijkheid en energie namen zienderogen toe en ik denk dat hij op een rustige manier is overleden. In zijn laatste mail aan mij schreef hij wel" het heeft me verbaasd Natascha, maar jij was de enige die zag hoe goed het me deed deze laatste maanden. De rest, hoe goed bedoeld ook, was mij alleen maar aan het overtuigen van het feit dat ik echt weer aan de medicatie moest. Er was niemand die aan mij vroeg, hoe het echt met me ging. Het ging volgens mij alleen maar over die ander".
Wellicht heeft hij wat korter geleefd dan met de zogenaamde levensverlengende medicatie, we zullen het nooit weten, maar wat heeft hij genoten!

Als we ziek zijn, dan lijkt het gemakkelijker om het roer om te gooien, immers er is geen andere mogelijkheid. Ineens gaan deuren open die we anders nooit gezien zouden hebben.

Bij moeheid of burnout lijkt dit proces zoveel trager. Alsof de norm " iedereen is wel eens moe, niet zo aanstellen en het zit vast tussen de oren" voor heel veel mensen geldig blijft.

Eigenlijk best raar toch , want als je om je heen kijkt, dan zijn er zo ontzettend veel mensen blijvend moe!

Ja, zo krachtig is onze "programmering", wat we geleerd hebben.Zonde, want wat wordt het leven fijn als we hier van bewust worden en loslaten wat ons moe maakt!
Op 11 december tussen 10 en 17 uur gaan we heel graag met jou aan de slag om jouw beperkende programmering te vinden en los te laten, zodat je 2017 kunt instappen met een totaal andere koffer. Je eigen koffer, niet meer die van een ander!

En in de koffer zit van alles dat je mee kunt nemen de wereld om het voor jou weer helemaal te maken zodat je energie bruist!

De workshop " Burnout - er voor altijd uit" is op zondag 11 december, van 10 tot 17 uur en kost 99 euro, is in Almere Haven en is zoals altijd volledig (vegetarisch) verzorgd!

Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de agenda!

Deze workshop loopt snel vol...fijne week toegewenst!

Natascha

Rate this blog entry:
Water en de rest komt echt later!
Praten helpt, maar niet tegen alles

Related Posts

 

Comments 1

Guest - Gast on woensdag 07 december 2016 11:40

er staat geen verdere info over de workshop, ook niet in de agenda (tijd, locatie/prijs)?

er staat geen verdere info over de workshop, ook niet in de agenda (tijd, locatie/prijs)?
Already Registered? Login Here
Guest
maandag 06 april 2020