Vitaal door Balans

voor mensen die het nu echt anders willen!

Verdieping

Je kunt je abonneren op deze blog zodat je altijd direct de laatste blog ontvangt. Klik hiervoor op het envelopje, rechts in de balk hieronder.

We nodigen je uit te reageren op een post als je vragen hebt, aanvullingen of opmerkingen.

Praten helpt, maar niet tegen alles

Praten helpt, maar niet tegen alles

​Om een probleem op te lossen hebben we zo onze eigen manieren, routes en routines. Gaandeweg ons leven hebben we leren omgaan met terugkerende problematiek; je raakt er aan gewend en de afloop is voorspelbaar. Dat betekent niet dat een zich voordoend probleem geen impact meer op je heeft. Problemen roepen vaak emoties op die jou dan korte of langere tijd behoorlijk in de weg kunnen zitten.

Hoe we omgaan met die emoties? Vaak spreken we ze niet meer uit en slikken we ze gewoon in. We willen onze omgeving liefst niet laten merken dat we last van onze emoties hebben. Vooral 'buiten de deur' is het onwenselijk dat je emoties zichtbaar worden. Je baas zal het eens merken. Of je collega's. Gelukkig hebben we wel eens iemand dichtbij, een vriend of partner, waar we ons hart kunnen luchten. Maar het probleem lossen we er niet altijd mee op.

Sommige van die problemen ervaren we als zeer belastend. Zo belastend dat ze als een rode draad door je dag heen lopen. Er is niet veel voor nodig om de bijbehorende emoties op te roepen. Je leest erover, zoekt artikelen of filmpjes op YouTube, op zoek naar oplossingen of om te horen wat anderen er aan doen.

Uiteindelijk stap je eens naar je huisarts om daar je licht op te steken.Dit is in Nederland zo'n beetje standaard de eerste stap. Als dat niet helpt kan het zijn dat je naar een psycholoog wordt doorverwezen (misschien kom je er al pratende uit). 'Hoop doet leven' en je voelt je door de hulp misschien al even beter.

Helaas helpen deze stappen niet altijd. Het probleem blijft en jij voelt je nog net zo beroerd als daarvoor.Je blijft je alleen voelen of anders dan anderen. Dit knaagt en kost veel energie. Je dagen zijn gewoon niet leuk, je voelt je hopeloos en hebt nergens meer plezier in. Je kunt je zelfs zo eenzaam voelen dat je je in wanhoop afvraagt wat je 'hier' nog doet. Hield het maar op!

Als je echt van je probleem verlost wilt raken zul je een stap verder moeten maken. Een stap die het probleem bij de wortel aanpakt. Een aanpak die JOU naar voren haalt. De JOU waarvan je weet dat JIJ het bent maar waarvan je bent vergeten hoe je die tevoorschijn kunt laten komen. Een aanpak die voorbij gaat aan alle etiketten die je hebt gekregen van dokter 'Die' en psycholoog 'Zo'. Een aanpak die er voor zorgt dat je staat als een huis, duidelijk hebt wie je bent en wat je wilt. En sterker nog, waardoor jouw omgeving dit ook weet!

Ben je zover? Ben je op dit punt aangeland en wil je die uitdaging met jezelf aangaan? Je bent van harte welkom.
Rate this blog entry:
De werkelijke redenen achter een burn out!

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
maandag 06 april 2020