Vitaal door Balans

voor mensen die het nu echt anders willen!

Verdieping

Je kunt je abonneren op deze blog zodat je altijd direct de laatste blog ontvangt. Klik hiervoor op het envelopje, rechts in de balk hieronder.

We nodigen je uit te reageren op een post als je vragen hebt, aanvullingen of opmerkingen.

Verlamd door angst?!

Verlamd door angst?!

Midden in de nacht werd ze wakker, badend in het zweet, met een snel kloppend hart, pijn in de borst, kramp in haar handen. Wat is er aan de had, vraagt ze zich verschrikt af?Wat gebeurt er met mij? Word ik nu ziek, krijg ik een hartaanval? En dan ineens hoort ze een geluid vanuit de woonkamer, een geluid dat ze nooit eerder heeft gehoord. Voetstappen, het geluid van een stoelpoot over de vloer.Alles in haar bevriest. Ze duikt onder de dekens, stopt een laken in haar oren en ligt trillend te wachten tot de volgende ochtend.Word jij wel eens midden in de nacht wakker omdat je een geluid hoort dat je niet thuis kunt brengen. Ergens kraakt of piept iets, een deur lijkt open te gaan, voetstappen misschien, maar dat midden in de nacht? 

Hoe reageer jij er op? Houd je je adem in, verstijf je helemaal, wordt je super alert en kan je de hele nacht niet meer slapen, of stap je er op af. Ga je kijken waar het vandaan komt wat je angst in boezemt?

Zelf ben ik niet zo heel erg bang aangelegd. Loop rustig in het midden van de nacht nog even buiten om de hond uit te laten. Alleen als ik een hele enge film heb gezien, dan kan ik ineens het wel te spannend vinden om nog even een wandelingetje te maken en laat de hond dan snel even uit op het veldje achter ons huis.

Door angst kan je dus dingen doen, die je anders niet doet. Door angst kan je helemaal verstijven, alles controleerbaar maken, extreem alert worden. en niet alleen na het horen van een raar geluid of het zien van een enge film.

Bij Vitaal door Balans ontmoet ik heel veel mensen die leven in angst. Onbewust vaak, het lijkt zo normaal te geworden om altijd stijf te zijn in de gewrichten, slecht te kunnen slapen, het hele leven onder controle te houden door regels of door afspraken met jezelf die niet te veranderen zijn.Uitputtend die angst, want het kan er voor zorgen dat je nooit de volgende stap maakt die je zo ontzettend blij kan maken, gelukkig kan maken. Er is immers geen ruimte voor, de angst neemt alle plek in beslag. De angst dat je geen andere baan zult vinden, kan je vasthouden op een plek waar je niet graag bent. De angst voor onvoldoende geld kan er voor zorgen dat je keihard gaat werken, de promotie aanneemt die werkelijk niet bij je past. De angst dat je geen partner meer zult vinden die in het leven met je meereist, of juist andersom geen partner meer willen omdat het best spannend kan zijn je eigen ruimte op te geven.

Zo was er bij mij een onbewuste angst om geen nieuwe praktijk ruimte te vinden, dus bleef ik bij een verhuurder die helemaal niet meer paste bij wie ik ben. Toen ik de ruimte via via kreeg was ik er blij was, het was toen een volgende stap, een groeistap. Maar al snel bleek dat de beloftes helemaal niet werden nagekomen.  Je ziet het voor je neus gebeuren!Toch bleef ik, was ik te respectvol en accepteerde ik dat de ruimte niet voldeed, uit angst om geen andere goede ruimte te vinden. Pas toen door een escalatie door een huurachterstand van mijn kant concreet de datum inzicht kwam dat ik deze plek zou verlaten, ontstond er ruimte voor iets anders. Ruimte voor de volgende stap in mijn leven die al zo lang op mij aan het wachten was. Een prachtige plek, aan het bos, met wel goede faciliteiten en met wel een verhuurder die ook in termen van samen werken denkt, samen groeien, samen iets moois neerzetten in Almere. Zomaar, aangeboden op het moment dat ik het oude, het beperkende, het mogelijk zelfs verlammende losliet. Mijn grenzen werden bepaald door mijn angst niet verder te kunnen werken als ik deze plek zou opgeven. 

Herken je dat bij jezelf?Een angst om los te laten? Een angst voor een verandering? De angst om de controle te verliezen?

Onderzoek eens bij jezelf of er een angst is die je verlamd, waardoor je niet een volgende stap maakt die werkelijk bij jou past. Die je juist altijd laat groeien, die je vrij maakt, die je de mogelijkheden geeft om zonder controle heerlijk te genieten van wie je werkelijk bent.Kijk eens of je verstijfde schouders, nek, rug, heupen of voeten hebt. Kijk eens of je altijd bij je energie kan komen, of dat het soms een beetje verstopt lijkt. 

Onderzoek eens of je een een blaas, nier of lymfeprobleem hebt die te relateren is aan angst, waardoor je alles onder controle bent gaan houden.Soms is de angst al heel erg lang aanwezig. Overlevingsangst. Soms is de angst ontstaan door schrik en is nooit meer bij je weggegaan.Gun jezelf je angst te ontmoeten en te kijken of de conclusies die je hierdoor hebt getrokken nog ondersteunend zijn aan het overleven of dat je nu eindelijk mag gaan leven.

Ik gun het je, want als je de moed vindt om je angst aan te kijken ga je voorbij de situatie, ga je voorbij het slachtoffer, ga je voorbij onnodig ziek zijn. En groei je naar zelfvertrouwen en naar de mogelijkheden en de kansen die dan weer in het verschiet liggen.Angst is een slechte raadgever in de meeste gevallen, dus kijk of je het onder ogen wilt gaan zien en wilt gaan onderzoeken hoe je voorbij deze angst kan gaan en de energie ervan kan gebruiken voor jouw volgende stap!

Ik help graag in dit traject als je het niet alleen kunt of aandurft. Het zou fantastisch zijn als we veel meer vanuit zelfvertrouwen zouden kunnen leven met elkaar, dus ik zet mij daar graag voor in. Dit jaar geven wij ook weer de cursus zelfvertrouwen gratis aan iedereen die dit stukje weer terug wil in zijn leven. Kijk in onze agenda en op facebook Alternalive Maar ook het Roer OM traject gaat daar over. Zoveel mensen die de volgende stap maar niet maken, vanwege de angst die regeert. Zonde, want het zou allemaal zoveel gemakkelijker kunnen lopen voor jou, als je weer gelooft in wat je kan! En dat niet alleen, als jij lekker vol zelfvertrouwen in het leven durft te stappen, creĆ«ert wat werkelijk bij jou hoort, dan verandert alles om jou heen. De communicatie met anderen wordt zoveel beter, ontspannen, meer mogelijk. Dus je geeft jouw kracht en inspiratie door aan anderen als jij vol zelfvertrouwen bent. Overweeg eens van onze trajecten als je allang weet dat je hierin hapert. Wij helpen je volledig uit je angst te komen en te bewegen naar wat werkelijk bij je past! En voor elk budget zijn er mogelijkheden. Iedereen die werkelijk aan de slag wil, zijn eigen verantwoordelijkheid daar in wil nemen, die is welkom bij Vitaal door Balans. iedereen heeft recht op een goede gezondheid, veel zelfvertrouwen en de begeleiding daarin, daar hoef je geen aanvullende verzekering of veel geld voor te hebben. Maak ze bespreekbaar, dan komen we er altijd uit!

Rate this blog entry:
De werkelijke oorzaak van Burn Out en Chronische v...
stof tot nadenken
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
maandag 06 april 2020